Velkommen til fotobloggen på Darth Vidar Foto.

Her vil jeg legge ut et vidt spekter av fotorelaterte saker. Bloggen vil spenne fra fototekniske artikler, via tips og triks i redigeringsarbeidet og ikke minst fotoprosjekter jeg holder på med.

Håper du finner bloggen interessant. Send meg gjerne en mail via "Kontakt"-linken dersom du har spørsmål.

Spørsmålet lød:

"Jeg har en 50mm f1.8 som gir meg den effekt jeg ønsker med godt lys og "blury" bakgrunn, men man må stå så langt unna i trange rom? 😛Ville en 35mm f2.5 fungert bedre?"

Dette spørsmålet høres jo enkelt ut, men her er det flere ting som kan være verdt å legge merke til. En 50mm f/1.8 er kanskje den smarteste og rimeligste oppgraderingen man kan gjøre når man har kjøpt et speilreflekskamera. Men, det er viktig å huske på at selv om en 50mm betegnes som et normalobjektiv (noe det også er på et såkalt fullformatkamera), vil bildet (bokstavelig talt) være annerledes om objektiveter montert på et kamera med APS-sensor. Alle speilreflekser i den rimelige enden av skalaen har en slik, mindre sensor. Siden sensoren er mindre, må man regne inn en tilsvarende Crop-faktor, typisk 1,5 til 1,6 avhengig av kameraprodusent. Illustrasjonen til høyre viser hvordan et 50mm objektiv gir et forskjellig utsnitt på kamera med henholdsvis fullformat- og APS-sensor. På kameraet med APS-sensor er utsnittet tilsvarende et objektiv på 80mm montert på et fullformatskamera (50mm x 1,6 = 80mm). Derfor oppleves nok "normalobjektivet" som en liten telelinse på kameraet til spørsmålsstilleren.

Untitled photo

Neste del av spørsmålet er om en 35mm f/2,5 vil fungere bedre? Utvilsomt vil det bli lettere å jobbe i trange rom, da en 35mm på et kamera med APS-sensor tilsvarer 56mm på fullformat. På et fullformatkamera er sensoren like stor som på et gammelt analogt 35mm kamera, derav betegnelsen fullformat. Så til spørsmålet om blenderåpning. Maksimal blenderåpning er angitt på objektivene som f.eks f/1,8. Jo lavere tall, jo større er maksimal blenderåpning. Legg merke til at tallet er skrevet som en brøk, der f står for focal length (altså brennvidde). For et 50mm objektiv f/1,8, vil maksimal blenderåpning være 50mm/1,8 = 28mm. For et 35mm objektiv f/1,8, vil maksimal blenderåpning være 35mm/1,8 = 19mm. Et 35mm objektiv f/2,5 vil følgelig ha enmaksimal blenderåpning på 35mm/2,5 = 14mm - betydelig mindre enn på 50mm objektivet.

Dybdeskarpheten er avhengig av 3 faktorer:

1. Jo høyere brennvidde, jo mindre dybdeskarphet (lettere å få blury bakgrunn som det spørres om)

2. Jo større blenderåpning (lavere tall), jo mindre dybdeskarphet.

3. Jo nærmere fokus, jo mindre dybdeskarphet.

Så tilbake til andre del av spørsmålet: Vil en 35mm f/2,5 fungere bedre med tanke på dybdeskarphet: Nei, det er to faktorer som sier det motsatte, både mindre brennvidde (mer vidvinkel) og mindre maksimal blenderåpning. Den siste faktoren (avstanden) går jeg ut i fra skal være den samme, da utsnittet i utgangspunktet føltes for tett.

Dybdeskarphet 50mm f/1,8, APS-sensor

Untitled photo

Tabellene til høyre er hentet ut i fra et program som beregner DoF, Depth of Field, eller dybdeskarphet på norsk. Disse programmene er lette å bruke, man kan bare velge kameramodell, objektivets brennvidde, blenderåpning og fokusavstand. Her ser vi at dybdeskarpheten går fra beskjedne 24cm til noe mer moderate 70cm på største blenderåpning. Bakgrunnen vil ikke være like mye ute av fokus, men om man kan leve med at alt innenfor 70 cm står skarpt, vil utvilsomt et 35mm objektiv f/2,5 fungere bedre i trangere rom.

Dybdeskarphet 35mm f/2,5, APS-sensor

Untitled photo
Powered by SmugMug Owner Log In